Vad är Print then Cut?

Ja vad är egentligen Print then Cut? Och vad är skillnaden mellan vanlig basic cut och Print then cut? Jag fick denna frågan senast idag och i det här inlägget tänkte jag försöka svara på denna fråga på ett tydligt och enkelt sätt så att du förhoppningsvis kan känna dig lite klokare när du läst färdigt.

Med alla tre maskiner som Cricut säljer används funktionen basic cut, eller grundläggande snitt som den svenska översättningen benämnt funktionen. Basic cut innebär att maskinen helt enkelt skär ut din design, som du lagt in i Design space, längs med dess kanter. Ganska enkelt men ändå så otroligt smidigt. Du kan ju nämligen skära ut minimala små detaljer och knepiga former som du aldrig någonsin hade kunnat klippa ut med en sax för hand.

Så var kommer då Print then cut in i bilden? Print then Cut är en funktion där du först skriver ut en bild med din vanliga skrivare, säg att vi skriver ut en bild på en blomma på lite tjockare papper. Detta papper, med din blomma utskriven på, kan sen läggas på din skärmatta och din Cricut skär sedan ut blomman längs dess ytterkanter. Vi har alltså lagt in ett moment innan utskärningen och det är alltså en utskrift på en skrivare.

Men hur vet maskinen var den skall skära på pappret så att den bara skär ut själva blomman då? Jo när du lagt in din blomma i Design space och ändrar inställningen på lagret från Grundläggande snitt till Print then Cut och sedan trycker ”Skapa det”, förstår programmet automatiskt att detta motiv först behöver skickas till skrivaren för att skrivas ut. Då kommer programmet lägga till en så kallad registreringslinje (i hörnen på din utskrift) som skrivs ut tillsammans med din blomma (se nedan).

Först skrivs alltså blomman ut, med dessa hörn runtomkring, i din skrivare. Sedan tar man pappret, lägger det kant i kant mot det övre vänstra hörnet på skärmattan och matar in den i din Cricutmaskin. Maskinen kommer när du trycker på ”Kör” att börja med att läsa av registreringslinjerna i varje hörn med en inbyggd sensor. När den gjort det har den stenkoll på exakt var din blomma ligger på pappret och den kan skära ut den åt dig. Blomman kan sedan användas t.ex. på att födelsedagskort eller en caketopper.

Jag, och säkert många med mig, använder ofta funktionen Print then Cut när jag gör klistermärken. Då skriver jag ut min design, som dessa Tack-klistermärken jag gjorde tidigare i veckan, på klistermärkespapper (jag använder DET HÄR – Reklamlänk) och låter min Cricut Maker 3 skära ut dem. Så kul! Jag gjorde även dessa tvättrådsinstruktioner på samma sätt på halvmatt fotopapper. Det kan vara bra att veta att Print then Cut-funktionen bara finns på de två stora maskinerna. Joy saknar tyvärr sensorn som behövs för att läsa av registreringslinjerna.

Det var allt om Print then cut för denna gången. Det finns ju givetvis fler saker att prata om när det gäller denna smarta funktion. Som t.ex. hur man gör för att kalibrera sin maskin för Print then cut eller vad man kan tänka på om maskinen trots denna kalibrering ändå skär fel, men det sparar vi till ett annat inlägg tycker jag. Jag hoppas att ni som var lite osäkra på vad exakt Print then cut är känner att det hela klarnat en aning i alla fall.

Nu önskar jag er alla en riktigt fin kväll!

Pysseldoktorn

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen