Har du nyligen fått upp ögonen för skärmaskiner och allt härligt pyssel som man kan göra med en sån så har du säkert också stött på en hel del nya och konstiga ord. Hobbyvinyl, eller bara vinyl, är ett av de vanligaste materialen som man brukar se folk pyssla med med sin Cricut, Silhouette, Siser, Brother.. ja alltså sin skärmaskin helt enkelt. Det är ett plastmaterial med klister på ena sidan som låter dig skapa snygga dekaler och tryck på nolltid.
När vi pratar vinyl för hobbypysslare pratar vi oftast om två olika grupper: Textilvinyl och Skyltvinyl. Textilvinyl är en vinyl med ett värmeaktiverat klister som du värmer fast på textiler med ett värmeelement så som t.ex. ett strykjärn, en Cricut Easypress eller en värmepress. Skyltvinyl har också en klistrig sida men denna behöver inte aktiveras på något sätt utan fungerar precis som ett klistermärke, när dekalen är utskuren är det bara att klistra fast den på valfritt material.
Vinyler kommer i alla möjliga former och utförande och det finns många olika tillverkare och återförsäljare. Du kan hitta allt ifrån läckra holografiska vinyler till vinyler som ändrar färg i UV-ljus. Enklast som nybörjare brukar dock vara att köpa enfärgade vinyler då dessa både brukar vara enklare att skär i och att jobba med. Många vinyler går även att lägga i lager på varandra för att bygga läckra flerfärgade designer.
Köper du en skärmaskin från Cricut får du i startpaketet med lite provmaterial att göra ett testprojekt med. Vad du får varierar beroende på vilken maskin du köper men med dessa har du möjlighet att känna och klämma på materialen innan du själv inhandlar material till dina första riktiga projekt. Det finns flera superbra onlinebutiker att beställa dina vinyler från. En personlig favorit hos mig är M:ost Creative men du kan även hitta vinyler på t.ex. Pyssla med Viktoria, Folier, Cut creative eller Den lilla röda stugan. Jag vet att många även köper vinyler på Amazon (som t.ex. märket Techwrap) men där vill jag höja ett varningens finger för multipack av flerfärgade vinyler, i synnerhet textilvinyler. Kvalitén brukar vara betydligt lägre på dessa billigare vinyler och detta innebär att vinylerna både är svårare att jobba med och håller sämre när de väl klistrats på.
Jag kommer i separata inlägg berätta lite mer om de två olika typerna av vinyler så håll utkik efter dem. Så länge kan jag verkligen rekommendera dig att kika in på min Instagram (om du inte redan följer mig där) för en massa spännande inspiration kring vad du kan göra med vinyl.
Vi hörs!
Pysseldoktorn